Terug naar nieuws

Architectuurprijs voor Tuinhuis

Vrijdagmiddag 16 november heeft ons project Tuinhuis de Architectuurprijs Almere 2018 gewonnen!

Tuinhuis in de wijk De Wierden (Almere Haven) van Korth Tielens Architecten was een van de tien genomineerde projecten uit 48 inzendingen. Volgens de vakjury 'geeft Tuinhuis een eenvoudig antwoord op actuele maatschappelijke vragen, zowel in Nederland als in de typische New Town Almere.'

Het is een compact gebouw met tuin aan de buitenzijde. Per verdieping worden zes appartementen door een centrale hal ontsloten. Naast de hal is een tuinkamer ontworpen die toegang biedt tot de gemeenschappelijke tuin, vandaar de toepasselijke naam Tuinhuis. Het complex herbergt 27 sociale huurwoningen van ongeveer 80 m2 en heeft rondom balkons.

In Tuinhuis gaat het net even anders. In plaats van alles vooraf te regelen voor huurders, heeft de Alliantie de bewoners de mogelijkheid gegeven elkaar ver voor de oplevering van hun huis te leren kennen en zelf afspraken te maken over het beheer en onderhoud van het gebouw. In januari 2018 werd het gebouw feestelijk geopend.

Het Tuinhuis is het eerste nieuwbouwproject in De Wierden in het totale vernieuwingstraject in Almere Haven. Een van de doelen is het toevoegen van appartementen in de wijk, omdat daar een tekort aan is. Vooral ten behoeve van de doorstroom van ouderen. Daarom zijn twaalf van de 27 woningen beschikbaar gesteld aan senioren, zodat zij kunnen doorstromen naar een kleiner appartement en hun woning weer beschikbaar komt voor een gezin.

Auteur
Karianne Goossens
Datum
19 november 2018
Delen

Projectontwikkelaar voor nieuwbouw, transformatie en renovatie