Bouw De Vrijheid gestart

Op de plek waar vroeger de Bijlmer Bajes stond, wordt hard gebouwd aan stadswijk Bajeskwartier. De toekomstige bewoners van 140 sociale huurappartementen krijgen hier een prachtige plek om te wonen in appartementencomplex De Vrijheid (kavel F). In oktober zijn de Alliantie Ontwikkeling en bouwbedrijf Trebbe gestart met de bouw ervan.

Van gevangenisterrein naar levendige, groene stadwijk
Bajeskwartier wordt een levendige en groene stadswijk waar iedereen welkom is. De Vrijheid is het eerste gebouw van het centrumcluster dat nu gebouwd wordt. Het telt veertien verdiepingen en de 140 huurappartementen, alle voor de portefeuille van woningcorporatie de Alliantie, variƫren in oppervlakte van circa 48 m2, 70 m2 en 80 m2. Door deze variatie biedt De Vrijheid passende woningen voor een brede doelgroep.

Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door Atelier Kempe Thill en is ontworpen rondom een groot atrium dat ruimte biedt aan ontmoeting en sociale verbinding. Ook komt hier een groene binnentuin. De Vrijheid krijgt twee groene dakterrassen en alle appartementen hebben een eigen buitenruimte. Op de begane grond van het gebouw komen een fietsenstalling en een commerciƫle ruimte. Bijzonder detail; een aantal originele elementen van de Bijlmer Bajes krijgt een plek in het ontwerp van dit gebouw.

Duurzaam wonen en leven
Het doel is om de impact van het Bajeskwartier op het klimaat tot nul terug te brengen. Hier sluit het appartementencomplex De Vrijheid naadloos op aan. Zo vangen groene daken het regenwater op en zorgen voor gedoseerd afvloeien van het water. Ook de appartementen zijn duurzaam te noemen. Deze worden aangesloten op het collectieve verwarmingssysteem (WKO-installatie) van het Bajeskwartier. Voor de opwekking van elektriciteit worden pv-panelen op het dak geplaatst.

Samen op naar de volgende stap
We selecteerden Trebbe als bouwteampartner. Gezamenlijk maakten wij het plan haalbaar. De start van de bouw luidt een bouwperiode in van ruim twintig maanden. Als alles volgens planning verloopt dan levert Trebbe De Vrijheid medio 2024 op.

Auteur
Karianne Goossens
Datum
20 oktober 2022
Deel dit bericht